Lyckas som rockband

Det har aldrig tidigare varit lika enkelt att producera sin egen rockmusik och lansera den på olika plattformar, men de nya digitala musiktjänsterna har också lett till att marknaden svämmats över av tusentals artister. För att göra succé med ett rockband behövs därför smart marknadsföring och ett tydligt varumärke för att sticka ut och synas i mängden.

Att nå ut med sin musik handlar idag lika mycket om att kunna skriva bra låtar och framföra dem på ett proffsigt sätt som att lyckas med marknadsföringen av sitt band. Tack vare strömmande musiktjänster och sociala medier som Youtube är det möjligt att ge ut musik på egen hand utan ett stort skivbolag i ryggen. Att vara musiker innebär idag med andra ord också att vara bra på marknadsföring och företagande. För att få många fans är det viktigt att kunna bli nådd av till exempel journalister, klubbar som vill boka er för spelningar och företag som vill ha samarbeten i sociala medier. Med ett mobilabonnemang hos Telness får ni en digital mobil växel och ett abonnemang utan bindningstid eller dolda avgifter. Kommunicera ut kontaktuppgifterna via sociala medier så att det är enkelt att kontakta er via telefon eller sms.

Attityd och stil

Självklart är grunden till att ett band blir kända och får en stor publik att låtarna och framträdandet är bra. Lägg därför mycket tid på att spela tillsammans och bli skickliga musiker och sångare. Även låtarna måste vara av bra kvalitet med genomtänkta texter och sköna riff och rytmer. Det räcker dock inte bara med att göra bra musik utan det krävs också rätt attityd och stil för att ert band ska lyckas. Ett bra exempel är bandet Guns N´Roses som till stor del slog igenom tack vare sin råa och unika stil. Med annorlunda detaljer som gitarristen Slash höga hatt och sångaren Axls bandana skapade de ett tydligt varumärke.

Det gäller att tänka igenom vad som är speciellt med just er band och förstärka de dragen. Tänk på att äkthet lönar sig och undvik att försöka vara på ett visst sätt bara för att ni tror att det är populärt. Se till att klä er på ungefär samma sätt på de bilder som ni publicerar eftersom en konsekvent klädstil gör att det blir lättare att känna igen och ert varumärke blir därmed tydligare.

Fundera också på om ni kan särskilja er på något annat sätt än genom kläder och accessoarer. Har ni ett stort engagemang i en fråga? Eller kan ni komplettera er musik med någon form av tutorials på Youtube? Kanske lära ut häftiga riff eller berätta om hur ni skriver era låtar? Använd sociala medier för att skapa engagemang hos följare och posta löpande information om spelningar och nysläppt musik.