Rock- och pophistoriens ikoniska låtar

Självklart så beror det helt och hållet på vilket tycke och smak du själv anser är de bästa rock- och poplåtarna som är mest ikoniska genom tiderna. Datorforskaren Dr. Mick Grierson som arbetar på University of London har forskat i detta ämne.

Han plockade juvelerna bland låtarna, precis som du kan göra hos Jewelrybox om du gillar smycken, från de olika topplistorna. Därefter programmerade han in dem i ett analytiskt program på datorn, för att sedan undersöka varför just dessa låtarna var så speciella. Mick fick sedan fram en lista på de mest ikoniska låtarna. Frågan är – Går det att lösa en sådan fråga genom att forska? Har du några åsikter om det? Här kommer i alla fall några av de mest ikoniska rock- och poplåtarna.

5. Bohemian Rhapsody

Queens mycket speciella rocklåt har verkligen satt sina spår hos många rockälskande människor. Denna låt är en av tidernas mest komplexa rocklåtar i musikhistorien. Bohemian Rhapsody här nämligen inte någon refräng utan har istället tre olika delar – en hårdrocksektion, en operadel och en balladsektion som avslutas med ett legendarisk gitarrsolo. Dessutom har låten hamnat etta två gånger på den engelska singellistan som mest spelade låtar. Detta skedde först när rocklåten släpptes och andra gången efter att Freddie Mercury dog. Något sådan har aldrig skett tidigare.

4. Billie Jean

Michael Jacksons låt Billie Jean är en av hans många ikoniska låtar. Att den hamnade på fjärde plats beror mycket på att just i den låten såg publiken moonwalk för allra första gången. Jackson har gjort många monumentala hits under sin livstid.

3. One

Denna U2 låt överraskar många genom att hamna på tredje plats. Visserligen är One ett riktigt snyggt låtsmycke, men frågan är om den ska hamna på tredje plats. Vad tycker du?

2. Imagine

John Lennons låt Imagine har i princip alla i världen hört och det har gjorts ett flertal lyckade och mindre lyckade tolkningar av låten. Chris Kläfford som vann Idol 2017 sjön låten under sin audition och har sedan dess hamnat i många människor hjärtan som en av de bästa tolkningar av ikonen John Lennons Imagine.

1. Smell Like Teen Spirit

Det var Nirvana som släppte denna låt 1991 och är den som är mest ikonisk. Få rocklåtar känns faktiskt så direkt associerade till en hel och rockälskande generation just som denna låten. Därför kommer det inte som en överraskning att låten hamnade på plats ett.

Några andra ikoniska låtar

Här kommer några av de andra ikoniska låtarna som också hamnade på listan:

6. Hey Jude med The Beatles

7. Like A Rolling Stone med Bob Dylan

8. Satisfaction med Rolling Stones

9. God Save The Queen med Sex Pistols

10. Sweet Child O´Mine med Guns N´Roses

Detta var de tio mest ikoniska rock- och poplåtarna genom tiderna. Frågan är håller du med om att detta stämmer?