Rockbandet Nickelback

Genren rock har genom många årtionden bjudit på massor av hitlåtar. Du känner säkert igen låtar som Smells Like Teen Spirit, London Calling och Hotel California. Du kanske till och med kan texten, och försöker sjunga med varje gång du hör dem. En annan rocklåt som du kanske känner igen är How You Remind Me, ifrån det kanadensiska rockbandet Nickelback.

Nickelback

Nickelback är ett rockband ifrån Hanna, Alberta, Kanada. Bandet bildades år 1995. I början bestod bandet av sångaren och sologitarristen Chad Kroeger, rytmgitarristen, keyboardspelaren och körsångaren Ryan Peake, basgitarristen Mike Kroeger, samt trummisen Brandon Kroeger. Chad och Mike är bröder, och Brandon är deras kusin. 1997 lämnade Brandon bandet, och det tillkom en ny trummis: Mitch Guindon. Guindon lämnade sedan själv bandet år 1998, och trummisen, Ryan Vikedal, tog hans plats. År 2004 så lämnade han bandet, och år 2005 kom trummisen samt körsångaren Daniel Adair att bli en del av bandet, vilket han är även idag. Om Chad Kroeger använde dejtingsidor för att bli tillsammans med Avril Lavigne vet jag inte, vad jag vet är i alla fall att de var gifta från 2013 till 2015. Bandets första album heter Curb och släpptes år 1996. Brandon Kroger skrev alla låtarna på albumet. Några av låtarna är Little Friend, Curb, Just Four och Detangler. Nickelbacks genombrott kom 2001, med det storsäljande albumet Silver Side Up. Detta album inkluderar låtar som Never Again, Too Bad och en av deras mest välkända låtar, How You Remind Me. Bandet har under sin långa karriär släppt ett flertal album. Några av dessa är The Long Road (2003), Dark Horse (2008) och Feed The Machines (2017). Nickelback är aktiva än idag.

Kända låtar

Som jag nämnde tidigare är låten How You Remind Me en av bandets kändaste. Låten skrevs av Chad Kroeger och släpptes den 7:e augusti 2001, i USA. Låten hamnade på första plats på USAs Billboard Hot 100-lista, och stannade sedan där i fyra veckor. Låten blev dessutom en hit världen över, och hjälpte bandet att sälja sitt album Silver Side Up. Låtens musikvideo handlar om ett förhållande som har tagit slut.

En annan känd låt ifrån Nickelback är Rockstar, som släpptes år 2005. Låten är med i albumet All the Right Reasons, och hamnade på 4:e plats på Mainstream Rock Tracks-listan. I musikvideon till låten ser vi många kända ansikten så som Nelly Furtado, Gene Simmons och Ted Nugent.

Ännu en känd Nickelbacklåt är Photograph, som släpptes 2005, och är med i samma album som låten Rockstar. Låten kom som högst till 2:a plats på Billboard Hot 100-listan.

Några andra kända låtar ifrån Nickelback är Burn it to the Ground (2008), If Today Was Your Last Day (2008), och Gotta Be Somebody (2008). Chad Kroeger spelade även in låten Hero, tillsammans med Josey Scott, från bandet Saliva. Låten var del av soundtracket till filmen Spider-Man, som släpptes 2002.