TOOL – Bandet som bara blir bättre!

För er som inte har hört namnet förut. Är och förblir det TOOL. Ett bättre verktyg än TOOL för att greppa ditt inre känsloliv genom musik är svårt att finna. Bandet har existerat i över 25 år! Har du missat detta band? Lugn, det är aldrig försent att börja lyssna på TOOL. Bandet grundades i Los Angeles, Kalifornien 1990. Sedan dess har bandet släppt 4 fullängdsalbum. I nuläget är TOOL i studion och spelar in deras femte studioalbum. En förväntat releasedatum är inte helt spikat, någon gång under år 2019 . Det har dröjt 12 år sedan deras senaste studioalbum släpptes “Ten Thousand Days” 2006. Detta är ett band som besitter en infernalisk förmåga att skapa enhetliga konceptuella skivalbum där musiken, rytmerna och sångtexterna vävs samman på ett meditativt, hypnotiskt och bestialiskt sätt. Kort sagt, TOOL förtrollar lyssnaren!

TOOL – en kort historik

Det amerikanska bandet TOOL har etiketterats som hard rock, heavy metal, grunge metal, etc. Uttalanden från bandmedlemmarna själva är att de endast gör musik och att den inte är skapad för att placeras in i en specifik genre. Även bandets T-shirt med tryck kan vara rätt obscena en skiftnyckel i formen av en penis. Bandet har hållit ihop i dryga 25 år och bara det är en bedrift i sig. Den enda av bandmedlemmarna som byts ut sedan bandet formades 1990 var bandets första bassist, Paul D’Amour. Sångaren Maynard James Keenan besökte en sierska efter en av bandet turnéer i Europa. Sierskan uppmanade sångaren att göra sig av med Paul. På den skrivna lappen från sierskan stod det även London. Och sedan 1995 har den eminenta engelska basisten från London Justin Chancellor stått för de hypnotiska basgångarna i TOOL. På trummor Danny Carey, ackompanjerad av gitarristen Adam Jones och sångaren Maynard James Keenan. Bandet har vunnit inte mindre än tre Grammys. Senaste spelningen på Roskilde var 2006 och den fick mycket bra recensioner. För övrigt är TOOL verkligen ett liveband. Har du möjligheten att få uppleva deras musik live på scen – ta den chansen!

Albumen

Första studioalbumet “Undertow” (1993) har ett hårt heavy metal sound och placerade gruppen inom genren hårdrock/metal. Titelspåret “Sober” blev bandets första hit! Deras andra studioalbum Aenima (1996) går mot en mer experimentell blandning av visuell konst, musik och apokalyptiska budskap. Hela skivalbumet är dedikerat åt komikern Bill Hicks.

En av USA:S mest uppskattade stand-up artister som dött ca: 1,5 år innan Aenima albumet släpptes. Bandet tog sin första Grammy Award, med låten “Third Eye” tillägnad Bill Hicks. Tredje studioalbumet “Lateralus”, (2001) är ytterligare en utveckling mot att skapa och integrera budskap, musik och visuell konst. Detta är även studioalbumet som kommer ta TOOL till första platsen på Billboard listan i USA! Låten “Schism” kommer ge bandet deras andra Grammy Award och nu är TOOL världskända. Senaste albumet “Ten Thousand Days” mottogs med en viss skepticism av kritiker. Dock tog albumet första platsen på Billboardlistan med över halv miljon sålda album på en vecka!