Hårdrocken – rockens fortsättning

I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet började en ny tendens inom rockmusiken att växa fram, en tendens i form av allt fler band som skapade rockmusik med distade elgitarrer, elbas, mer dominerande trummor och mer aggressiv sång. Dåtidens musikkritiker och journalister i England (där genren växte fram) beskrev denna tendens som ”hard rock”, och det är det namnet som genren hårdrock har kvar än idag.

Medan pionjärerna inom genren var aktiva redan från mitten eller slutet av 1960-talet, var det under 1970-talet som genren hårdrock verkligen stabiliserades; det växte fram ett visst musikaliskt format och ett visuellt bildspråk som flera band samlades kring. Många engelska band från denna period räknas än idag som några av de främsta rockbanden genom tiderna, som Led Zeppelin, The Who, Deep Purple och Black Sabbath. Särskilt det sistnämnda bandet var pionjärer när det gällde hårdrockens visuella stil och koppling till det ockulta, då de tog sitt namn efter en låt som Osbourne och Butler skrivit tillsammans, inspirerad av en skräckfilm från 1963 med samma namn. Gruppen riktade därefter in sig på betydligt mörkare musik både i sina låttexter och i hur de spelade sina instrument, och strävade efter att skapa den musikaliska motsvarigheten av en skräckfilm. Bandets influenser på den tidiga hårdrocksscenen märks inte minst på uttalandet som Judas Priest-frontmannen Rob Halford gjorde om låten ”Black Sabbath”, då han kallade den för ”probably the most evil song ever written”.

Just Judas Priest är ett bra exempel på den riktning som hårdrocken sedermera tog. Bandet brukar räknas till det som kallas ”den nya vågen av brittisk heavy metal”, som syftar på den snabbare, mer punkinspirerade hårdrock som blev populär från slutet av 1970-talet och början på 1980-talet. Andra kända band från denna period är Iron Maiden, Def Leppard, Venom och Motörhead. Att det kallas just en ”våg” beror på att det bildades en enorm mängd metalband i Storbritannien under denna period. De allra flesta kom aldrig förbi demostadiet, men några, som de som nämndes ovan, blev verkliga legendarer inom hårdrocken.

Om du vill njuta av hårdrock till fullo ska du lägga dig ned i en skön soffa med ett par riktigt bra hörlurar, så att du kan dra på full volym och höra varje gitarriff. Du hittar massor av sköna soffor på Furniturebox.se. Hörlurarna får du dock köpa någon annanstans!