Rock, rebeller och mode

Mode och musik har alltid varit nära förknippade med varandra, och många namn för musikgenrer har blivit synonyma med en viss klädstil eller livsstil, till exempel punk, goth, emo och synthare. Rockare eller hårdrockare är också en sådan grupp, och deras klädstil har varit mycket konsekvent genom åren.

En sak som har förknippats med rock och hårdrock ända sedan slutet av 1960-talet är till exempel långt hår. Ursprunget till detta är helt enkelt att de första hårdrocksbanden från denna period (numera klassiska band som Deep Purple, Black Sabbath och Led Zeppelin) var ungdomar när banden bildades, och som så många ungdomar ville de göra uppror mot sina föräldrar och den tidigare generationen. Ett sätt att göra det var att låta sitt hår växa långt, eftersom det inte ansågs propert att män hade långt hår på den tiden. På grund av detta skulle långt hår för alltid komma att förknippas med den musik som dessa ungdomar spelade – nämligen hårdrock. Än idag har de allra flesta rockare långt hår som de kan kasta med när de headbangar, även om det självklart också förekommer andra frisyrer, som helt rakade huvuden och dreadlocks.

Något annat som har varit konsekvent genom hela rockens historia är att svart har varit den dominerande färgen. Ett svart plagg som typiskt förknippas med rockkulturen är till exempel läderjackan. Denna kombinerades gärna med ett par klassiska blåjeans. Andra detaljer som har tillkommit senare inom rockmodet är dekorationer i form av nitar och tygmärken med olika rockbands logotyper. Just bandlogotyper är idag en viktig del av hårdrocksmodet, då man vill visa upp vilka band man lyssnar på. Ett vanligt plagg är därför band-t-shirts, exempelvis från en konsert man sett med bandet. Detta hör samman med den elitism som finns inom rocksubkulturen, där man på många sätt måste bevisa att man är ”äkta” och verkligen lyssnar på uteslutande ”rätt” typ av musik. Om du skulle vilja åka till en konsert med ditt favoritband för att kunna köpa en t-shirt, men de inte kommer att besöka Sverige på deras nästa turnering, kan du istället gå in på http://avionero.se/. Där kan du nämligen enkelt söka efter billiga flygningar, så att du kan åka till närmsta land där bandet kommer att spela.

Ett band som ofta nämns i samband med den idag typiska ”rocker-looken” är Judas Priest, ett annat klassiskt rockband. Särskilt gruppens sångare, Rob Halford, tillskrivs ofta skapandet av den stil som har kommit att förknippas med hårdrock, då han redan år 1978 bar en läderkostym på scen.