Spela in egen musikvideo

Rockstjärna i publikhav

När man älskar musik kan det vara fantastiskt att lyssna, men många tycker också om att skapa själva. Att skriva egen musik är fantastiskt kul, men det är extra roligt att spela in en video som passar till musiken. Att ha en musikvideo till sin låt kan hjälpa till med att förmedla en känsla, eller kanske ge tittaren en bild av det man själv haft visionen av när man skrivit eller komponerat sin musik. Musikvideo-konceptet slog igenom i slutet av 90-talet när MTV grundades. Dock hade denna typ av klipp redan spelats in tiotals år tidigare av till exempel The Beatles.

Om man vill få till en bra och välgjord musikvideo krävs naturligtvis en del arbete och omtanke, men även en del elektroniska tillbehör. Det viktigaste är att ha en kamera av god kvalitet, för ljudet lägger man vanligtvis på efteråt i datorn. Det kan vara bra att ha ett stativ till telefon eller kamera för att minimera skakningar och få ett gott samt ihållande fokus och läge. På Nordicbox.se finns ett brett sortiment av tillbehör till mobil, dator och hemelektronik. Därifrån kan man enkelt och smidigt klicka hem det som behövs till låga priser och utan krångel.

Kamera vid inspelning

För att komponera en lyckad musikvideo är det viktigt att planera utförligt och försöka hålla sig till planeringen. Vilka ska vara med i videon? Vart ska den visas? Vad vill man förmedla med den? I vilken miljö ska videon spelas in? I filmteamet bör någon vara med som vet hur man hanterar utrustningen så att inget skadas och inspelningen går så smidigt som möjligt. Ofta behöver filmen klippas och redigeras i efterhand.

Populära musikvideos

För att få inspiration kan det vara bra att titta på andra musikvideos. Ofta har de ett genomgående koncept: ett intro, en huvuddel och ett outro. The Buggles Video Killed the Radio Star (1979) var den första låten vars musikvideo visades på MTV. Jämfört med dagens musikvideos var den kanske inget vidare, men det kan vara roligt att titta på. Queen’s Bohemian Rapsody är en klassiker. November Rains av Guns N’ Roses är också en lite äldre men evigt älskad musikvideo som är värd att undersöka.

Person som spelar gitarr

Nirvanas Smells like teen spirit är än idag populär och omtyckt. Många anser att Michael Jackson med sin musikvideo Thriller väckte en ny era av videotillverkning eftersom hans musikvideo var som en kortfilm med en genomgående story. Idag kan man känna igen Michaels koncept i många populära videos.

För att redigera och klippa sina videos måste man inte vara så erfaren och professionell som många tror. populära appar hjälper dig att klippa och tillverka din musikvideo på ett enklare sätt. Många appar har färdiga effekter som man bara kan applicera på valfri plats i videon. Detta kan göra att din video ser mycket mer genomarbetad ut än vad den kanske är, på ett enkelt och snabbt sätt. På internet kryllar det av guider som berättar hur du använder många av de populära appar och program som finns för videotillverkning idag.