Engelska gruppen Arctic Monkeys

Arctic Monkeys är ett brittiskt rockband som består av de fyra medlemmarna Alex Turner (sångare och gitarrist), Matt Helders (trummor och sång), Jamie Cook (gitarrist) och Nick O’Malley (bas, bakgrundssång). Tidigare var även Andy Nicholson en del av bandet men han valde att lämna dem strax efter deras första album släpptes 2006. Bandet har framför allt utmärkt sig som ett av de första band som upptäcktes och spred sin musik via internet i början av 2000-talet. De gjorde sin första spelning 2003 och när skivkontraktet så småningom kom, släppte de sitt första studioalbum i januari 2006. Sedan dess har bandet haft stora framgångar och bland annat vunnit Brittish Awards för bästa brittiska band tre gånger och bästa brittiska album tre gånger. Bandet har också nominerats till Grammy Awards tre gånger. Det första albumet Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not, belönades dessutom med Mercury Prize 2006, ett pris som tilldelas det bästa albumet från Storbritannien och Irland.

Livespelningar förr och idag

Arctic Monkeys har turnerat runt i såväl Europa som världen ett flertal gånger i samband med att de släppt sina album. 2008 släppte de dessutom ett livealbum, “At the Apollo” som spelades in i Manchester, England, när bandet gjorde sin sista spelning under turnén 2007. Vid några tillfällen har Sverige fått glädjen att välkomna bandet för spelning: första gången var 26 juni 2007 då de spelade på Annexet i Stockholm, och andra gången 2011 då de spelade på Cirkus i Stockholm. Nu är det snart dags igen, eftersom bandet bokats till sommaren för en spelning på Way out West i Göteborg. Bandet spelade även på festivalen Way out West 2009 och sångaren Alex Turner besökte festivalen 2016 med sitt andra band The Last Shadow Puppets. Festivalen kommer att äga rum 11-13 augusti och tar som vanligt plats i Slottsskogen, en av Göteborgs största, äldsta och mest välbesökta parker. Andra band och artister som bokats till festivalen i år är bland annat Kendrick Lamar, Arcade Fire, Lykke Li, och Grizzly Bear.

Åka på spelningen?

Om du funderar på att åka och titta på spelningen med Arctic Monkeys på Way out West finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Eftersom det är en stor festival med många populära artister brukar festivalen förstås vara mycket välbesökt, vilket betyder att det är bra att köpa sin biljett i tid. Det finns ett antal olika biljetter att välja mellan beroende på hur gammal man är och om man vill ha extra bekvämligheter, som möjligheten att få transport mellan festivalområdet och stan. Det kan också vara en bra idé att kolla upp eventuella flyg- eller tågbiljetter redan nu, eftersom sådana har en tendens att gå upp i pris ju närmare avgångsdatumet kommer. Dessutom är det garanterat många andra som ska ta sig till samma plats samma dagar, så börja redan nu! Har du inte råd att köpa just nu men inte vill vänta med att köpa kan det vara ett förslag att kolla privatlån på https://www.freedomfinance.se/, så behöver du inte gå miste om biljetterna.