Svenska metalbandet Bathory

Bathory spelade gitarrbaserad musik

Bathory var ett mycket inflytelserikt band som bildas 1982 och vars musik brukar beskrivas som Black metal. Faktum är att Bathory är ett av de band som skapade denna genre (tillsammans med bland annat Venom och danska Mercyful Fate). De kom att bli mycket inflytelserika och en stor inspiration för dem som senare kom att gå i deras fotspår i vad som kom att kallas för den andra vågen inom black metal. Det som kännetecknar black metal är framförallt att texterna ofta behandlar ockulta teman och att banden även visuellt använder antikristna och ockulta symboler. Bathory gav ut hela tolv fullängdsalbum och upplöstes 2004 i samband med att frontfiguren Thomas Forsberg dog i sömnen på grund av ett medfött hjärtfel. Bandets sista album räknas dock inte som black metal utan brukar beskrivas som viking metal. Musik med fornnordisk inspiration med andra ord. Mot slutet fanns även ett tydligt politiskt budskap i musiken som var en protest mot globalismen.

Vilka var egentligen med i bandet?

I Bathory och kretsen runt bandet fanns flera personer som nått väldigt stora framgångar. Den internationellt erkände filmaren Jonas Åkerlund regisserar Rammstein och andra internationella toppartister men det är inte många som vet att han spelade trummor i tidiga Bathory under det underliga namnet Vans Mcburger. Det var tradition i Bathory att använda påhittade namn och det finns en viss aura av mystik runt Bathory eftersom det inte var helt klarlagt vilka som spelade i bandet. Det var inte en fast sammanhållen grupp som de flesta andra band och nya bandmedlemmar kom och gick i en ganska strid ström. Bara bandets grundare och frontfigur “Quorthon” bestod under alla år. På scener, i promo material och på skivomslag uppträdde bandmedlemmarna i kostymer och smink, precis som de flesta band i denna genre. Det gjorde att det var svårt att känna igen dem. Bathory spelade ytterst sällan live och det bidrog också till att upprätthålla mystiken. Än idag är Bathory kultstämplat och det finns fanatiska fans som beredda att lägga mer än 10 000 kronor för en ovanliga vinylskiva med bandet.

Med glimten i ögat

Bathory slog igenom under en tid när hårdrock ansågs vara kontroversiellt och tog det hela ett steg längre genom sina texter som flörtade med ondska och antikristna teman. Dock med en liten glimt i ögat, till skillnad från några av banden som kom att inspireras av Bathory. Idag kan man använda maskeradkläder inspirerade av “mörkrets makter” utan att det anses vara anmärkningsvärt. Att Quorthorn var Thomas Forsberg blev inte allmänt känt förrän vid hans död. Han uppgav för en rysk journalist att hans riktiga namn var Runka Snorkråka, detta trycktes också i tidningen. Han hade även, för en annan utländsk journalist, sagt att han heter Pugh Rogerfeldt vilket skapade det bisarra ryktet att Pugh, vid sidan av sin karriär inom proggrocken, även ledde ett av världens största black metal band. Bathory hade givit en skiva med namnet Hammerheart efter det att Pugh gjort en skiva med namnet Hammarhjärta, så det var inte helt taget ur luften.