Symboler inom rockmusiken

Hårdrocken är en genre som är full av symbolik, inte minst i låttexterna. Klassiska teman inom hårdrocken är det ockulta och mystiska, och vissa band, som Led Zeppelin, har också inspirerats av fiktiva verk som J.R.R. Tolkiens Sagan om Ringen. Men symboliken inom hårdrocken finns också på ett mer påtagligt och synligt sätt.

Ett bra exempel på detta är corna, den handgest som är vanlig att se på hårdrockskonserter över hela världen. Gesten utförs genom att man viker ned långfingret och ringfingret under tummen, samtidigt som man låter pekfingret och lillfingret peka uppåt. Detta ska efterlikna horn (”corna” betyder just ”horn” på italienska”) och är en gest tänkt att skydda mot det onda ögat. Det är en gest som har sitt ursprung så långt tillbaka som det antika Grekland, och än idag används den på det sätt som folktron anger i länderna runt medelhavet. Att symbolen har kommit att förknippas så starkt med hårdrocken beror på att Ronnie James Dio, som var med i grupper som Black Sabbath, Elf, Rainbow, Heaven & Hell och Dio, utförde gesten på de konserter han var med i. Dio hade italienskt påbrå, och hade lärt sig gesten från sin farmor.

En symbol av det mer grafiska slaget är de så kallade heavy metal-prickarna. Med detta menas de prickar som ofta förekommer ovanför vokaler i heavy metal-bands namn. Tecknen heter egentligen diakritiska tecken, och har som bekant en faktisk funktion i språk som tyska och svenska, där de bland annat används över boksäverna ”ü” och ”ö”. Sannolikt är det också just denna koppling till det germanska och till vikingar som har gjort att många hårdrocksgrupper har anammat tecknen, trots att de inte förändrar uttalet av bandnamnet. De kallas därför humoristiskt ibland för ”röck döts”. Exempel på band som använder sig av dessa är Mötley Crüe, Blue Öyster Cult, Crashdïet och Motörhead.

Om du är fans av något av dessa band, och skulle vilja köpa merchandise med deras namn på, ska du innan du slår till på något gå in på Kampanjjakten.se. Där hittar du nämligen rabattkoder till en mängd olika webbutiker, så att du kanske kan få din band-t-shirt till ett bättre pris.