Rockmusikens Elvis Presley

 

En av de största någonsin inom rockmusiken var Elvis Presley och är en idag en av de största. Han föddes i Mississippi, närmare bestämt i Tupelo, den 8:e januari 1935. Han blev en känd amerikansk rocksångare, som även var musiker och gick vidare till att även bli skådespelare. The King, som han också kallas, blev så stor att han sålde över en miljard skivor, vilket även innebär att han är den artist som sålt bäst genom tiderna.

Elvis blev känd över hela världen, och det finns troligtvis ingen som aldrig har hört talas om honom, eller hört någon låt av honom. Några av hans låtar som hade stor framgång var: Are you lonesome tonight, Heartbreak Hotel, In the Ghetto och många fler. Han blev även känd för sin något annorlunda dansstil med sina svängande höfter.

Många av dagens artister såg upp till Elvis otroligt mycket, och flertalet av dessa har gjort hyllningslåtar till honom. Bland dessa kan du hitta Dire Straits – Calling Elvis, Alannah Myles – Black Velvet, Phil Lynott – King’s Call och Mark Cohn – Walking in Memphis. Den sistnämnda blev pånyttfödd då Cher släppte den som en cover.

Kungen av rockmusik avled den 16:e augusti 1977, då endast 42 år gammal. Dödsorsaken var ett långvarigt missbruk av tabletter i kombination med ett hjärtfel. Han skulle ha påbörjat sin kommande turné dagen efter, så sorgen och besvikelsen var stor världen över då.

Denna otroligt musikaliska man, lämnade ett stort och värdefullt musikarv efter sig. Han och några samtida artister lade en stor grund för dagens musik. Mycket av den musik som skapas fortfarande idag har sina influenser från denna tid. Det finns även ett flertal artister som genom åren har försökt att föra kungens sound vidare.