Gå på rockkonsert – att tänka på

Något av det bästa som finns är att se sitt favoritband live. Det finns få saker som slår att möta andra fans med samma musiksmak som en själv, ge sig hän åt musiken i ett stort publikhav och känna basen dunka genom kroppen. Men för att konsertupplevelsen ska bli så rolig som möjligt, och inte dras ned av att man är obekväm eller har huvudvärk, finns det några saker som är bra att tänka på.

Något man ska tänka på inför konserten är till exempel att klä sig praktiskt. Visst vill man se snygg ut och visa sin personliga stil, men man ska samtidigt tänka på att man kommer att stå i flera timmar och trängas med andra människor. Det ställer vissa krav på att man har bekväma kläder och skor. Låga skor är till exempel ett måste – annars kommer man sannolikt att vara för distraherad av smärtan i fötterna för att kunna njuta av musiken. Något annat som är bra att tänka på är att inte ha några kläder eller accessoarer som hänger eller fladdrar för mycket, som sjalar, stora halsband, stora örhängen eller stora armband. Då finns nämligen risken att de fastnar i någon annan, vilket kan få otrevliga konsekvenser.

Även om det kan kännas småtöntigt gör man också sig själv en stor tjänst om man har med sig öronproppar. Har man glömt dem hemma brukar de alltid finnas till försäljning i kön utanför konserten. Även om vi i Sverige är ganska noga med att följa lagstiftningen gällande decibel på konserter, kan den tillåtna ljudnivån fortfarande resultera i skador på hörseln. Och man vill ju kunna njuta fullt ut av alla härliga gitarrsolon och bastunga riff på rockkonserten utan att oroa sig för om man kommer att bli lomhörd när man kommer upp i medelåldern.

Det är också viktigt att se till att man håller energinivån uppe hela kvällen. Beroende på hur bra platser man vill ha (om man har platser på ståparkett) får man räkna med att stå i kö allt ifrån en till ett flertal timmar innan konserten börjar, och sedan ytterligare ett par timmar under själva konserten. Det tar på krafterna, och man bör därför ladda upp med mat och vatten innan man åker till konserten, och gärna ha med sig något att äta och dricka om man planerar att stå i kö länge.

Om man istället skulle vilja värma upp inför konserten med en lite lugnare aktivitet kan bowling vara ett bra förslag. Då får man tillfälle att prata med sitt sällskap (vilket är svårt på konserten) samtidigt som man har roligt tillsammans. Ett bra ställe att spela bowling i Stockholm är O’Learys i Mall of Scandinavia. Det ligger dessutom ett stenkast ifrån Friends Arena, och inte alltför långt ifrån andra konsertlokaler i Stockholm som Globen och Annexet.